public marks

PUBLIC MARKS from test

14 March 2023

Sitoloji

Sitoloji, canlıların, özellikle insanların hücresel davranışlarıyla ilgili her şeyi inceleyen bir bilimdir. Tıpta sitoloji testlerinde, belirli hücre türlerini incelemek için az miktarda doku kullanır. Hücrelerin işlevini ve yapısını inceleyen bu bilim dalı, teorisini yaşamın temel biriminin hücre olduğu gerçeğine dayandıran hücre biyolojisi olarak bilinmektedir.

Excipial lipo emülsiyon

Excipial lipo krem, kuru, pürüzlü, pullu veya kaşıntılı cilt durumlarını tedavi etmek ya da önlemek için nemlendirici olarak kullanılır. Yüksek yağ içeriği sayesinde cildi kısa sürede nemlendirir ve kuruyan cilde elastikiyet kazandırarak rahatlama sağlar.

13 March 2023

Paradigma

Bir tanım vermek gerekirse, paradigmanın belirli bir durumda takip edilmesi gereken bir model, örnek veya kalıp olduğunu söyleyebiliriz. Bilimde, bir veya daha fazla problemi çözmek için bir teori ya da bir dizi teori olabilir.

Differin jel

Differin Jel, sivilce tedavisi için kullanılan bir ilaçtır. Jelin etkin maddesi olan adapalen, bir tür retinoid olup, mevcut sivilceleri (akne) ve siyah noktaları yok ederek cildin doğal dokusunu geri kazandırır.

10 March 2023

Ekosistem nedir?

Ekosistem, canlılar ve bunların içinde kuruldukları çevre kümesidir. Bunlar, organizma topluluklarının ortak coğrafi ve iklimsel unsurlarla belirli bir fiziksel alanda birbirleriyle etkileşime girdiği açık dinamik sistemlerdir.

09 March 2023

Biyom nedir?

Dünyanın biyomları, bir iklime özgü bitki ve hayvan topluluklarıdır. Belirli bir biyomun tanınmasındaki anahtar bileşen bitki örtüsüdür. Biyom, ekosistemlerin genişletilmiş bir ifadesidir, yani bir biyom birkaç ekosistemi kapsayabilir.

Supolaks fitil ne işe yarar?

Supolaks 5 mg supozituvar, yaygın olarak kabızlık durumunda kullanılan fitil formunda bir ilaçtır. Ancak, kolonoskopi, sigmoidoskopi, röntgen veya cerrahi operasyonların öncesi gibi bağırsağın boşaltılması gereken durumlarda da lavman yerine kullanılabilir.

08 March 2023

Biyotik ve abiyotik faktörler

Biyotik faktörler, belirli bir fiziksel alanda etkileşime giren tüm bitkiler, hayvanlar, mantarlar, protozoalar ve bakterilerdir. İnert veya abiyotik faktörler, canlı varlıkların varlığını belirleyen fiziksel bir alanda bulunan ışık, sıcaklık, mineraller, toprak ve su koşullarıdır.

Recbutin fitil ne işe yarar?

Recbutin supozituvar, basur (hemoroid) tedavisi için kullanılan fitil formunda bir ilaçtır. Ayrıca, makatta oluşan çatlak, şişlik ve kaşıntı gibi rahatsız edici semptomlarla karakterize diğer anorektal hastalıkların tedavisi için de reçetelenmektedir.

06 March 2023

Virüsler ve bakteriler arasındaki farklar

Virüsler, çoğalmak için hücreleri parazitleyen biyolojik varlıklardır. Bakteriler, çekirdeği olmayan basit hücrelerdir. Her ikisi de mikroskobiktir. Bakteriler ışık mikroskobu ile görülebilirken, virüsler sadece elektron mikroskobu ile görülebilir.

Kedi kokusu nasıl giderilir?

Evinize sinen kötü kokunun çoğu durumda kedinin kendisinden değil, idrarından kaynaklandığını biliyor muydunuz? Kediler inanılmaz derecede temiz hayvanlar olsalar da idrarları oldukça ağır bir kokuya sahiptir.

03 March 2023

Nitel ve nicel araştırma arasındaki farklar

Araştırma yöntemleri, veri toplamak ve analiz etmek için özel prosedürlerdir. Bu anlamda, bir araştırma yöntemini planlarken yapılacak ilk şey, hangi tekniğin kullanılacağına karar vermektir; nitel veya nicel. Ancak bu seçim büyük ölçüde ele almak istediğiniz konuya, ihtiyacınız olan veri türüne ve veri toplayacağınız kişi veya öğelere bağlı olacaktır.

02 March 2023

Yenilenebilir enerji kaynakları

Yenilenebilir enerjiler, insanlar tarafından ihtiyaçlarını karşılamak için kullanıldıktan sonra geri kazanılabilen tüm doğal kaynaklardır. Sınırlı ve çevreyi kirleten yenilenemeyen fosil yakıtların kullanılmasına alternatiftirler.

Ketoral fitil

Ketoral suppozituar, kadın genital bölgesinde Candida mantar türlerinin neden olduğu Vulvovajinal kandidoz isimli rahatsızlığın tedavisi için kullanılan fitil formunda bir ilaçtır. Fitilin etkin maddesi olan ketokonazol, mantarların hücre yapısını bozarak öldüren etkili bir ajandır.

01 March 2023

Öteleme ve dönme hareketi

Öteleme hareketi, Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesinde dönerken yaptığı hareketi ifade eder. Dönme hareketi de Dünya gezegeni gibi bir cismin sabit kalan kendi ekseni etrafında dönmesidir.

İbu-baby fitil

İbuBaby supozituvar, ağrı kesici ve ateş düşürücü bir çocuk fitilidir. Etkin maddesi ibuprofen, steroid olmayan (kortizon içermeyen-nonsteroid) antienflamatuar ilaçlar grubunun (NSAID) bir üyesidir.

28 February 2023

Homolog ve analog organlar

Karşılaştırmalı anatomi, farklı canlılardaki organ ile yapıların farklılıklarını ve benzerliklerini incelemek veya karşılaştırmakla görevli bilim dalıdır. Bu bilim, evrim tarihinde türler arasındaki ilişkiyi kanıtlamada önemli bir role sahip olmuştur. Karşılaştırmalı anatomi, farklı canlıların homolog ve analog organlarını incelemekten sorumludur.

Exoderil krem

Exoderil, 15 ve 30 gramlık tüplerde satışa sunulan bir mantar kremidir. Etkin maddesi olan naftifin hidroklorür, antifungaller ismi verilen mantar öldürücü ilaçlar grubunun bir üyesi olup, ayak mantarı, kasık mantarı ve tırnak mantarı dahil çeşitli mantar enfeksiyonları için kullanılır.

27 February 2023

Transgenik gıdalar

Transgenik gıdalar, genetik bilgisi veya genomu insan tüketimi için yapay olarak değiştirilmiş organizmalardır. Örneğin bitkiler söz konusu olduğunda, mahsul üretimini yoğunlaştırmak ve onları belirli zararlılara karşı dirençli kılmak için genleri değiştirilmiştir.

İskelet sisteminin görevleri

Eklemlerle ve bağlarla birbirine birleştirilmiş kemiklerin oluşturduğu yapıya iskelet sistemi denildiğini biliyoruz. Peki ama bu sistem olmadan insanların sadece bir et yığınından ibaret olacağını hiç düşündünüz mü?

24 February 2023

Flora ve fauna nedir?

Özetle; flora belirli bir zamanda belirli bir yerde bulduğumuz bitki türleri kümesi, fauna ise belirli bir zamanda belirli bir yerde bulduğumuz hayvanlar kümesidir diyebiliriz.

23 February 2023

Biyoteknoloji nedir?

Biyoteknoloji, gıda ve ilaç gibi belirli ürünlerin geliştirilmesi ya da iyileştirilmesi için canlı organizmalarda teknolojilerin kullanılmasıdır.

Tarihi geçmiş kefir içilir mi?

Kefir son derece sağlıklı bir içecek olmasıyla birlikte herkesin damak tadına hitap etmediğini biliyoruz. Bu nedenle, satın alınan kefir şişeleri buzdolabında kaderine terk edilerek son kullanma tarihi geçene kadar bekletiliyor. Şimdi asıl soru, tarihi geçen kefirin ne yapılması gerektiği.

22 February 2023

Yapay seçilim nedir?

Yapay seçilim kavramı, bir üreme yönetimi ve kontrol tekniği çerçevesinde kullanılmaktadır. Bu seçim, yetiştirilen organizmaların fenotiplerinin seçilmesinden oluşur. Bu şekilde yapay seçilim, kalıtsal olarak alınan özelliklerin manipüle edilmesini ima eder.

Tarihi geçmiş vazelin kullanılır mı?

Çoğu insanın evinde bir kutu vazelin olmasının geçerli bir nedeni var. Vazelin cilt sorunlarından pratik ev çözümlerine kadar birçok kullanım alanına sahip çok yönlü bir üründür. Peki ama tarihi geçtikten sonra da kullanılabilir mi?