public marks

PUBLIC MARKS from test

21 February 2023

Doğal seçim nedir?

Doğal seçilim, evrimin temel mekanizmalarından biridir. Doğal seleksiyon (genetik algoritma) yoluyla, belirli bir koşula veya duruma en iyi uyum sağlayan bireyler hayatta kalır ve bu özelliği yavrularına aktarır.

Tarihi geçmiş tüy dökücü krem kullanılır mı?

Banyo dolabını temizlerken eski ve unutulmuş bir tüy dökücü krem buldunuz. Son kullanma tarihini kontrol ettiğinizde çoktan geçmiş olduğunu gördünüz. Bu durumda kremi kullanmalı mı yoksa çöpe mi atmalısınız?

20 February 2023

Biyosfer nedir?

Biyosfer, hava, su ve toprağın güneş enerjisi yardımıyla etkileşime girdiği yer kabuğunun en geniş tabakasıdır. Birbirleriyle ve onları çevreleyen ortamla etkileşime giren atmosfer, litosfer ve hidrosfer gibi diğer katmanlara bölünmüştür. İşlevi, içinde yaşayan tüm türlerin hayatta kalması için en uygun ortamı sağlamaktır.

Tarihi geçmiş enerji içeceği içilir mi?

Son kullanma tarihi geçen gıda maddeleri zamanla bayatlayabilir, bozulabilir ve hatta sağlığınızı tehlikeye atabilir. Peki ama aynı şey Red Bull, Monster, Black Bruin, Burn, ve Just Power gibi enerji içecekleri için de geçerli mi?

17 February 2023

Biyoçeşitlilik nedir?

Biyoçeşitlilik veya biyolojik çeşitlilik, yaşam formlarının ve bir parçası oldukları gezegendeki ekosistemlerin miktarı ve çeşitliliğidir. Genler, organizmalar ve ekosistemler çevreye uyum sağlamak için evrimleşebildikleri için biyoçeşitlilik sürekli değişmektedir.

Tarihi geçmiş vicks kullanılır mı?

Uzun zaman önce satın aldığınız Vicks VapoRub’a yeniden ihtiyaç duydunuz. Ancak, etiket üzerini kontrol ettiğinizde son kullanma tarihinin geçtiğini gördünüz. Durum buysa, Vicks’i çöpe mi fırlatmalı yoksa kullanmalı mısınız?

16 February 2023

Parazitizm nedir?

Parazitizm veya parazitlik, iki organizmanın dahil olduğu bir simbiyoz türüdür. Başka bir organizma veya dış çevre ile bütünleşen organizma arasında bir ilişki kurulur. Bu ilişki hayvanlar alemindeki en yaygın yaşam stratejilerinden biridir ve hayvan türlerinin en az %20’si diğer organizmaların parazitleridir.

Tarihi geçmiş fındık yenir mi?

Diğer tüm gıda maddelerinde olduğu gibi fındığın da belirli bir raf ömrü vardır. Ancak, fındık paketinde yazan son kullanma tarihi geçmiş olsa bile çöpe atmadan önce yenilebilir olup olmadığını anlamak için kısa bir testten geçirmek en iyisidir.

15 February 2023

Tarihi geçmiş çamaşır suyu kullanılır mı?

Yiyecekler ve kozmetikler gibi bazı temizlik ürünlerinin de belirli bir raf ömrü olduğunu biliyor muydunuz? Son kullanma tarihi geçen çamaşır suyu etkinliğini yitirerek istediğiniz hijyeni sağlamayabilir.

Kommensalizm nedir?

Kommensalizm, iki tür arasındaki biyolojik etkileşimde canlılardan birinin yarar sağladığı, diğerinin ise yarar veya zarar görmediği duruma verilen isimdir. Canlılar arasındaki bu tür etkileşim, sahip oldukları çeşitli ilişkileri ve birbirlerinden nasıl yararlandıklarını anlamak için biyoloji ile ekolojide incelenir.

14 February 2023

Amensalizm nedir?

Amensalizm, canlılar arasında dahil olan üyelerden birinin herhangi bir değişiklik yaşamadığı ancak diğerinin gelişmesini ve hayatta kalmasını engellediği biyolojik etkileşimdir.

Tarihi geçmiş saç spreyi kullanılır mı?

Diğer tüm kozmetik ürünlerde olduğu gibi saç spreylerinin de belirli bir raf ömrü vardır. Ancak, spreyinizin tarihinin geçmiş olması her zaman çöpe fırlatmanız gerektiği anlamına gelmez.

13 February 2023

Simbiyoz nedir?

Simbiyoz, iki veya daha fazla canlı organizma arasında kurulan ilişki veya etkileşimdir. Biyolojide, hayvanlar, bitkiler, mantarlar veya mikroorganizmalar olsun ve en az birinin fayda sağladığı iki ya da daha fazla birey arasındaki bu tür ilişki incelenir…

Tarihi geçmiş ped kullanılır mı?

İlaçların ve gıda maddelerinin aksine kadın pedleri oldukça uzun bir raf ömrüne sahiptir. Genellikle, üretim tarihinden başlamak üzere 3 yıl içinde pedlerin ve tamponların kullanılması önerilir. Ancak yine de uygun şekilde muhafaza edilmiş ve paketi zarar görmemiş kadın hijyen ürünleri son kullanma tarihinden bağımsız olarak kullanılabilir.

04 February 2023

Mutualizm nedir?

Mutualizm, birbirine fayda sağlayan iki tür arasındaki etkileşimdir. Bu tür bir bağı sürdüren türler, birbirleriyle işbirliği yaparlar. Biyolojik mutualizmin bir örneği, arılar ve tozlaştırdıkları çiçekler arasında gerçekleşir.

Tarihi geçmiş zeytinyağı kullanılır mı?

Diğer pek çok gıda ürününde olduğu gibi zeytinyağı şişelerinin üzerinde de tavsiye edilen bir son kullanım tarihi yazılıdır. Ancak bu, belirtilen tarihten sonra yağınızı çöpe atmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Tarihi geçmiş olsa bile zeytinyağınızda herhangi bir bozulma belirtisi yoksa güvenle kullanılabilirsiniz.

03 February 2023

Mekatronik nedir?

Mekatronik, mekanik, elektronik, bilgi işlem ve kontrol sistemleri bilgilerini birleştiren bir mühendisliktir. Bir mekatronik mühendisinin amacı, otomotiv ve havacılık gibi sektörlerde uygulanan ürün ve hizmetlerin tasarımı, planlanması ve geliştirilmesi yoluyla otomatikleştirilmiş süreçleri iyileştirmektir.

Emzirme döneminde yoğurt yenir mi?

Yeni annelerin ve minik yavrularının ihtiyaç duyduğu birçok temel besini sağlayabildiğinden, emzirme döneminde yoğurt yenilmesi tavsiye edilir. Yoğurt, emziren anneler ve bebekleri için önemli olan protein, kalsiyum ve D vitamini gibi besinler açısından harika bir kaynaktır.

02 February 2023

Makroekonomi nedir?

Makroekonomi, ekonominin bir bütün olarak davranışını, piyasayı veya büyük ölçekte işleyen diğer sistemleri inceleyen ekonomi dalıdır. Makroekonomi, enflasyon, fiyat seviyeleri, ekonomik büyüme oranları, milli gelir, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ve işsizliğin evrimi gibi genel ekonomik olayları inceler.

Tarihi geçmiş lens kullanılır mı?

Tüm ilaçlar ve yiyecekler gibi kontakt lenslerin de belirli bir ömrü vardır. Ömrünü tamamlayan veya başka bir ifadeyle son kullanım tarihi geçen lensler, kızarıklığa, ağrıya, enfeksiyona ve hatta ciddi görme sorunlarına neden olabileceğinden kullanılmamalıdır.

01 February 2023

Mikroekonomi nedir?

Mikroekonomi, şirketlerin, hane halklarının ve bireylerin ekonomik davranışları ile bunların piyasalarla etkileşimini inceleyen ekonomi dalıdır. Mikroekonominin başlıca amaçlarından biri, fiyat değişikliklerinin tüketiciler (talep) üzerindeki etkisini ve fiyatların üreticiler (arz) üzerindeki etkisini incelemektir.

Emziren anneler ceviz yiyebilir mi?

Doğum sonrası beslenme, doğum öncesi ile aynı önemli rolü oynar. Sağlıklı seçeneklerin olduğu çok yönlü bir beslenme düzeni, anne-bebek ikilisinin iyileşme ve gelişme sürecine katkıda bulunur. Bu nedenle, emziren annelerin diğer gıdalara ek olarak antioksidan, protein ve omega-3 yağ asitleri içeren cevize de sofralarında yer vermesi iyi bir fikirdir.

31 January 2023

Endemik türler nelerdir?

Endemik tür, belirli bir coğrafi alanla sınırlı olan bitki ve hayvan türüdür. Bu coğrafi alan, ülkelerin siyasi sınırları, bölgeleri veya ekolojik sınırlar ile tanımlanabilir. Endemik türler, geniş bir genetik yelpazeye sahip olmadıkları için yaşam alanlarının doğal koşullarındaki değişikliklere daha yatkındırlar.

Tarihi geçmiş hindistan cevizi yağı kullanılır mı?

Hindistan cevizi yağı D, E, K vitaminleri bakımından zengindir ve faydalı yağ asitleri olan linoleik asit ile laurik asit gibi birçok faydalı bileşen içerir. Yemeklerin yanı sıra saç ve cilt için kullanılabilir. Peki ya son kullanma tarihi geçmişse?

26 January 2023

Peroksizom nedir?

Peroksizomlar, çapı 0,1 ila 1 mikrometre arasında olan, bir zarla çevrelenmiş yuvarlak (her zaman değil) organellerdir. Neredeyse tüm ökaryotik hücrelerde bulunurlar ve son derece metabolik bir işleve sahiptirler. Bazen içerdikleri çok sayıda enzim nedeniyle içlerinde kristal inklüzyonlar bulunur.